چهار انجیل مسیحی، با وجود نسبت داده شدن به وحی آسمانی، اختلافات و تناقضاتی دارند. تاریخ نگارش و نویسندگان آنها نامشخص است و زبان اصلیشان نیز محل بحث است. این ابهامات، اعتبار تاریخی و الهی این متون را زیر سوال میبرد.
به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، اناجیل چهارگانه، سالها پس از عروج حضرت مسیح(ع) نگاشته شده و درباره هویت نویسندگان و زبان اصلی آنها اختلاف نظر وجود دارد. این متون که بخشی از عهد جدید را تشکیل میدهند،تأثیر زیادی بر تعالیم مسیحیت داشته اند.
بنابر روایت حوزه، در پرسش و پاسخ پیش رو به بررسی کتاب های چهارگانه مسیحیت و زمان نگارش آن ها می پردازیم.
پرسش:
«اناجیل اربعه» به چه کتابهایی اطلاق میشود و این کتب در چه دورهای نگاشته شده است؟
پاسخ اجمالی:
ماجرای «انجیل» یا «انجیلهای چهارگانه» یا بیشتر ـ که هریک منتسب به وحی آسمانی میباشد و در عین حال باهم اختلاف و تناقضات فراوانی دارند ـ روشنتر از سرنوشت کتب عهد قدیم و تورات نیست.
«عهد جدید» حاوی ۲۷ کتاب و نامه است که اناجیل چهارگانه معروف از آنجمله است. این اناجیل را که به ترتیب، «متّی»، «مرقس»، «لوقا» و «یوحنّا» نگاشتهاند، مدتی پس از عروج حضرت مسیح(ع) نوشته شده است.
درباره هویت این چهار تن و تاریخ نگارش اناجیل آنان و زبان آنها سخن بسیار است. انجیل ـ که تعریب واژاگان یونانی اونگلیون (زبان اصلی اناجیل) است ـ به معنای بشارت و تعلیم میباشد.
پاسخ تفصیلی:
ماجرای «اناجیل اربعه»
ماجرای «انجیل» یا «انجیلهای چهارگانه» یا بیشتر ـ که هریک منتسب به وحی آسمانی میباشد و در عین حال باهم اختلاف و تناقضات فراوانی دارند ـ روشنتر از سرنوشت کتب عهد قدیم و تورات نیست. «عهد جدید» حاوی ۲۷ کتاب و نامه است که اناجیل چهارگانه معروف از آنجمله است. این اناجیل را که به ترتیب، «متّی»، «مرقس»، «لوقا» و «یوحنّا» نگاشتهاند، مدتی پس از عروج حضرت مسیح(علیه السلام) نوشته شده است. درباره هویت این چهار تن و تاریخ نگارش اناجیل آنان و زبان آنها سخن بسیار است. انجیل ـ که تعریب واژاگان یونانی اونگلیون (زبان اصلی اناجیل) است ـ به معنای بشارت و تعلیم میباشد.
اما این که: آیا این اناجیل در اصل به زبان یونانی نگاشته شد؟ اگر پاسخ آری است، دلیل این کار چه بود؟ و اگر در آغاز یونانی نبوده و بعدآ به این زبان ترجمه شده است، مترجم آن چه کسی بوده و کِی و برای چه هدفی به زبان یونانی ترجمه شده است؟ اینها سؤالهایی بیپاسخ است.
گروهی از مسیحیان میگویند: نگارش انجیل منسوب به «متی» در سال ۳۸ پس از میلاد مسیح بوده، اما به نظر دیگران نگارش آن، بین سالهای ۵۰ تا ۶۰ میلادی بوده است؛ بنابر احتمال اول، تاریخ نگارش انجیل ۹ سال پس از عروج مسیح(علیه السلام) بوده است؛ زیرا او در سال ۲۹ به صلیب کشیده شد و ۳۳ سال عمر کرد. مبدأ تاریخ میلادی متداول نیز چهار سال از میلاد مسیح(علیه السلام) دیرتر است؛ مسیح در سال ۷۴۹ از تاریخ تأسیس روم زاده شد، اما تاریخ میلادی از سال ۷۵۳ آغاز میگردد.(۱)
انجیل منسوب به «مرقس» ـ شاگرد پطرس و همراه او در مسافرتهایش ـ نیز در سال ۶۱ میلادی و در نظر بعضی حتی پس از آن نوشته شده است. بر انجیل مرقس، آثار تعلیم استادش پطرس هویداست؛ با اینحال زمان انتشار آن، حدود سال هفتاد میلادی یعنی پس از وفات پطرس و پولس به تأخیر افتاد.(۲)
«لوقا» ـ شاگرد پولس و از ملازمان او ـ دو رساله نوشت؛ یکی درباره زندگانی عیسی(علیه السلام) که معروف به انجیل لوقاست و دیگری درباره اخبار حواریون که به «اعمال رسل» معروف است. بیشتر به نظر میرسد که او این دو کتاب را در سال ۶۳ یا پس از آن نگاشته است.(۳)
«یوحنا» که چهارمین انجیل به او منسوب است، ممکن است همان حواری معروف یا شخص دیگری مشهور به یوحنای شیخ بوده باشد. زمان نگارش انجیل یوحنا اواخر قرن اول میلادی بوده است. گفتهاند که یوحنا انجیل خود را در سال ۹۶ برحسب تقاضای اسقفهای آسیای صغیر ـ که برای پاسخگویی به نیازهایشان در ارشاد دینی مردم به تعالیم مسیح(علیه السلام) دسترسی نداشتند ـ نگاشته است، این مطلب را «جرجس فتوحی» مدعی شده است.(۴)،(۵)
پی نوشت:
(۱). المیزان فی تفسیرالقرآن، ج ۳، ص ۳۴۲ و ۳۴۵. قاموس کتاب مقدس، ص ۷۸۲ و ۸۰۶. الرحلهالمدرسیه، ج ۱، ص ۱۲۴. انیس الاعلام، ج ۲، ص ۵ و ۶۷.
(۲). قاموس کتاب مقدس، ص ۷۹۲.
(۳). همان، ص ۷۷۲.
منبع: آیین رحمت – سایت دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی