به گزارش خبر گزاری مجله انترنتی خونه متخصصان دانشگاه بریگمیانگ در ایالت یوتا و موسساتی در آلمان اعلام کردهاند که نوشیدن قند ممکن است نسبت به مصرف آن بهصورت جامد، تأثیرات منفی بیشتری بر سلامت داشته باشد.
این پژوهشگران دریافتهاند که نوشیدن قند بهطور مداوم با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط دارد، در حالی که منابع دیگر قند با خطر کمتری همراه هستند. در حال حاضر، از میان ۳۸ میلیون آمریکایی مبتلا به دیابت، ۹۰ تا ۹۵ درصد آنها به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند.
«کارن دلا کورته»، استاد علوم تغذیه در دانشگاه بریگمیانگ، در این رابطه اظهار داشت: این اولین تحقیق است که رابطهای مستقیم و مشخص بین میزان مصرف قند از منابع مختلف و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را مشخص میکند. این مطالعه توضیح میدهد که چرا نوشیدن قند، چه در نوشابهها و چه در آبمیوهها، برای سلامت بدن مشکلسازتر از مصرف آن بهصورت جامد است.
این تحقیق که به تازگی در مجله تخصصی علوم تغذیه «ادونسز این نوتریشن» منتشر شده است، نشان میدهد که نوشیدنیهای شیرینشده حاوی قندهایی هستند که به نام «قندهای ایزوله» شناخته میشوند. این قندها از میوهها و منابع دیگر استخراج شده و به محصولات فرآوریشده افزوده میشوند. قندهای افزوده که در نوشیدنیهای انرژیزا، لیموناد، نوشابه، آبمیوه، نان، غلات صبحانه، ماست، غذاهای کنسروی و بسیاری از محصولات دیگر وجود دارند، تاثیر زیادی بر قند خون دارند و میتوانند موجب اختلال در متابولیسم کبد شوند. این اختلالات میتوانند به افزایش چربی کبدی و مقاومت به انسولین منجر شوند. انسولین هورمونی است که به تنظیم سطح قند خون کمک میکند و در بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ برای حفظ قند خون در سطح طبیعی از آن استفاده میشود.
برخلاف این، قندهای موجود در غذاهای مغذی مانند میوهها و غلات کامل، به دلیل وجود فیبر، چربیها، پروتئینها و سایر مواد مغذی، تاثیرات متابولیکی کمتری بر کبد دارند و باعث ایجاد واکنشهای آهستهتری میشوند.
بر اساس گزارش ایندیپندنت، متخصصان برای این تحقیق دادههای مربوط به بیش از نیم میلیون نفر در سراسر جهان را مورد بررسی قرار دادند. تحلیل این دادهها نشان داد که مصرف هر وعده اضافی حدود ۳۵۵ میلیلیتر نوشابه یا سایر نوشیدنیهای شیرینشده با قند در روز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۲۵ درصد افزایش میدهد.
نویسندگان تحقیق اعلام کردند که این رابطه قوی نشان میدهد که افزایش خطر از همان اولین وعده روزانه آغاز میشود و هیچ حداقل آستانهای وجود ندارد که مصرف کمتر از آن برای سلامتی بیخطر باشد.
علاوه بر این، هر وعده اضافی حدود ۲۴۰ میلیلیتر آبمیوه در روز، خطر نسبی ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۵ درصد افزایش میدهد.
در کل، مصرف زیاد قند با افزایش خطر چاقی، دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبیعروقی و سرطان ارتباط دارد. با این حال، به گفته دانشکده پزشکی هاروارد، قند همچنان نقش مهمی در تأمین انرژی بدن و تغذیه دارد.
دلا کورته در پایان گفت: این مطالعه بر لزوم ارائه توصیههای دقیقتر و سختگیرانهتر برای مصرف قندهای مایع، بهویژه آنهایی که در نوشیدنیهای شیرینشده و آبمیوهها وجود دارند، تاکید دارد. زیرا به نظر میرسد که این نوع قندها بهطور منفی بر سلامت متابولیک تاثیر میگذارند. راه