پژوهشگر نهج البلاغه گفت: مردی شروع به ستایش امام علی (ع) کرد. حضرت ناراحت شد و خطاب به او فرمود: سزاوار نیست که تو من را ستایش کنی. کسی که خدا را شناخته نباید دیگری را بزرگ پندارد و بزرگ ببیند.
به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، امیرالمومنین (ع) فردی را که به او ناسزا گفته بود مجازات نکرد، تشریفات کنونی بین ایرانیها مخالف سیره پیامبر است؛
دکتر ابراهیم منهاج دشتی در گفت وگو با شفقنا با اشاره به آیه «انّ اکرمکم عندالله اتقاکم» اظهار داشت: اساس روابط پیامبر اکرم (ص) و امیرالمومنین بر مبنای این آیه شریفه بود. رسول خدا (ص) در حجه الوداع هم می فرماید:«نه سیاه بر سفید برتری دارد و نه سفید بر سیاه، نه عرب بر عجم برتری دارد و نه عجم بر عرب. هیچ انسانی بر دیگری برتری ندارد مگر به تقوا».
وی با اشاره به سیره اجتماعی پیامبر (ص) افزود: پیامبر (ص) در بین دوستانش به گونه ای می نشست که هیچگونه امتیازی با سایرین نداشت. اینکه ما روحانیون لباس می پوشیم و می گوئیم لباس پیغمبر است، صحیح نیست. پیامبر (ص) مانند مردم لباس می پوشید و مانند آنها می نشست، یعنی متمایز نبود. اگر فردی از بیرون می آمد تا پیامبر را ببیند، او را نمی شناخت و می پرسید: کدامیک از شما محمد (ص) هستید؟
وی ادامه داد: از نکات دیگر در سیره اجتماعی پیامبر (ص) این بود که وقتی حضرت سوار بر مرکب بود، راضی نبود که دیگری پیاده همراه او برود.
وی درباره سیره امیرالمومنین (ع) بیان کرد: در نهج البلاغه آمده است که وقتی حضرت از صفّین بر می گشت، یکی از دوستانش برای استقبال او آمده بود، حضرت سوار بود و او پیاده. کمی که آن فرد پیاده آمد، حضرت فرمود: «ارجع! فان ذلک فتنه للوالی و مذله فی المومن؛ این یک فتنه است که در ذهنم خطور کند از تو بالاتر هستم و در ذهن تو خطور کند که تو پائین تر از من هستی».
مترجم نهج البلاغه با اشاره به خطبه ۲۱۶ نهج البلاغه گفت: مردی شروع به ستایش امام علی (ع) کرد. حضرت ناراحت شد و خطاب به او فرمود: سزاوار نیست که تو من را ستایش کنی. کسی که خدا را شناخته نباید دیگری را بزرگ پندارد و بزرگ ببیند.
وی افزود: جمله « عَظُمَ الْخَالِقُ فِی أَنْفُسِهِمْ فَصَغُرَ مَا دُونَهُ فِی أَعْیُنِهِمْ » که در کلمات قصار و نیز در نامه ۴۵ نهج البلاغه آمده است، و نیز در خطبه ۱۶ نهج البلاغه آمده است، حاوی این نکته است که شخص نباید کسی را چنان بزرگ بداند که عظمت خدا را فراموش کند.
وی درباره آیه ۷۰ سوره اسراء گفت: موضوع این آیه که با «لقد کرّمنا بنی آدم» آغاز می شود، کرامت انسان و برتری دادن ایشان بر سایر موجودات است.
وی با بیان اینکه بنده همواره بر ترک تشریفات و نصب العین قراردادن سیره رسول خدا و امیرمومنان (ع) تاکید داشته و دارم، گفت برخی تشریفات کنونی بین ایرانی ها مخالف سیره پیامبر است. در اوایل انقلاب در نامه ای به امام خمینی در همین زمینه مطالبی بیان کردم و ایشان هم سخنرانی مهمی در مذمت تشریفات بیان کردند: تشریفات، سیره پیامبر و امیرالمومنین (ع) را نمایان نمی کند. تشریفات سبب نشانده شدن بذر جدایی مردم از دولتمردان شده و کم کم این رشد می کند و تکثیر می شود و مردم خود را جدا از آقایان می بینند. به نظر بنده، حتی در سطح بزرگان حوزه هم اگر تشریفات و فاصله ای هست برداشته شود و مردم و مراجع همه در یک سطح بنشینند.
وی درباره رابطه آزادی بیان با کرامت انسانی گفت: فردی در مقابل امام علی (ع) به ایشان اهانت کرد و ناسزا گفت. اصحاب خواستند او را بگیرند و مجازات کنند، حضرت آنها را از این کار بازداشت و فرمود: او سخن بدی گفته، اگر ما هم خواستیم به او بد می گوئیم و اگر نخواستیم او را می بخشیم.
وی ادامه داد: روش حکومت امروز، جمهوری است و پایه و مبنای حکومت، مردم هستند یعنی ارکان حکومت به صورت مستقیم و غیر مستقیم با خواست مردم است. بنابراین مردم حق دارند سوال کنند و از مسئولان پاسخ خود را بخواهند اما این آزادی بیان نباید با توهین و اهانت اشتباه گرفته شود. کرامت همه باید حفظ شود.