رنگ تیره یا روشن شیره به میزان حرارت دهی محصول و نوع و واریته میوه بستگی دارد و نمیتوان از روی رنگ شیره به تقلبی بودن آن پی برد.
به گزارش خبرآنلاین، شیره انگور خانگی یا دوشاب از آب انگوری که به واسطه حرارت، به غلظت مورد نیاز رسیده باشد تهیه میشود. این شیره سرشار از مواد مغذی، تقویت کننده سیستم ایمنی و انرژی زاست. نکته پراهمیت اینکه چون تهیه و تولید شیره میوهها سخت و زمانبر است، درصد زیادی از شیرههای موجود در بازار، فروشگاهها، مغازهها و عطاریها که اغلب بی نام و نشان و در ظروف یکبار مصرف عرضه میشوند تقلبی هستند.
دکتر مریم قادری قهفرخی، دکترای صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتگو با خبرآنلاین میگوید: در تهیه شیرههای تقلبی از شربتهای اینورت و شربتهای گلوکز، فروکتوز و ذرت به جای شربت میوه طبیعی استفاده میشود. شربت گلوکز برای ایجاد بافت سفت و باقوام و از سایر شربتهای قندی برای شیرین کردن محصول استفاده میشود. شربت فروکتوز نوعی شربت با شیرینی بالاست که از نشاسته ذرت بدست می آید. این شربت به وفور در تولید شیرههای انگور، خرما یا توت موجود در بازار مورد استفاده قرار میگیرد. مطالعات علمی مختلف نشان میدهد به دلیل حضور درصد بالای فروکتوز در این شربتها مصرف مداوم و دراز مدت محصولات حاوی این شربتها خطرات زیادی برای مبتلایان به بیماریهای کبدی و دیابتی به دنبال دارد. به جرات میتوان گفت ۹۰ درصد شیرههایی که در سطح بازار، در فروشگاهها، مغازهها و عطاریها به صورت بی نام و نشان یا با برندهای ناشناخته و فاقد پروانه بهداشتی معتبر عرضه میشوند همه از شربت گلوکز و فروکتوز و از شیرین کنندههایی غیر از شربت میوه طبیعی تهیه شده و تقلبی اند. این شربتها را با رنگ مصنوعی به رنگ انگور یا خرما درآورده و با حرارت به آنها قوام مناسب و مشابه شیرههای طبیعی میدهند. این نوع تقلب در شیرهها بسیار مرسوم است.
یک ترکیب خطرناک در شیرههای تقلبی
رنگ تیره یا روشن شیره به میزان حرارت دهی محصول و نوع و واریته میوه بستگی دارد و نمیتوان از روی رنگ شیره به تقلبی بودن آن پی برد. علاوه بر غیرمغذی بودن و صرفا کالری زایی شیرههای تقلبی و تسریع در بالا بردن قند خون، این شیرهها یک عیب خطرناک دیگر دارند. حرارت دهی به منظور ایجاد رنگ و قوام مناسب به شیرههایی که با شربتهای گلوکز، فروکتوز و… تهیه میشوند سبب ایجاد یکسری ترکیبات مضر و سرطانزا مثل هیدروکسی متیل فورفورال در چنین محیطهای قندی میشود که اثرات سویی بر سلامت انسان دارد.